27. října 1917 – narození Pavla Tigrida

Dnes je tomu již 102 let od narození českého spisovatele, novináře a politika Pavla Tigrida, jednoho z hlavních představitelů antikomunistického exilu, který už v průběhu II. světové války pracoval jakožto novinář britské BBC.

Pavel Tigrid, vlastním jménem Pavel Schönfeld, se narodil v Praze 27. října 1917 do židovské rodiny, mezi jeho příbuzné patřil i spisovatel Ivan Olbracht. V mládí studoval práva, ale po nacistické okupaci v roce 1939 musel studium ukončit a emigroval do Anglie.

Tam začal roku 1940 pracovat v exilovém zahraničním vysílání BBC pro Československo, a právě tam vystupoval pod pseudonymem Pavel Tigrid. Příjmení Tigrid odvodil od řeky Tigris, jako svou vzpomínku na hodiny dějepisu a zeměpisu na základní škole.

Po válce váhal spolu s dalšími přáteli, zda se má vůbec vrátit zpátky do Čech. „Vypadalo to sice, že komunisté vezmou moc do rukou, ale když jsme celou válku hlásali, aby lidé šli do odboje, tak jsme měli povinnost se vrátit,“ vzpomínal Tigrid později.

Po Sametové revoluci se vrátil domů, díky Havlovi

V Československu chvíli působil na ministerstvu zahraničních věcí, odtamtud musel odejít za svůj aktivismus v tisku lidové strany. Tigrid byl totiž šéfredaktorem týdeníků Obzory a Vývoj, ve kterých ostře kritizoval komunismus, proto se stal jedním z největších nepřátel strany a dokonce na něj vydali zatykač – Tigrid byl v té době na novinářské cestě v Německu, z níž už se nevrátil.

V Německu působil ve Svobodné Evropě, později se přesunul do Spojených států, kde psal komentáře například pro Hlas Ameriky. V roce 1956 založil čtvrtletník Svědectví, se kterým se o čtyři roky později přesunul do Paříže. Právě Svědectvím se Tigrid výrazně zasloužil i o start Pražského jara roku 1968.

Tigrid se vrátil zpět do Československa 28. prosince 1989 na pozvání Václava Havla, se kterým se setkal již dříve v Paříži. Až do roku 1994 byl Havlovým asistentem a poradcem, načež zastával funkci ministra kultury ČR, poté se vrátil zpět na Hrad.

Coby spisovatel napsal díla jako Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, kde shrnul události v Československu ve 20. století nebo Politická migrace v atomovém věku.

Tigrid prožil svá poslední léta převážně ve Francii. Na sklonku života přestal brát životně důležité léky. Zemřel 31. srpna 2003.

Přidat komentář