9.březen 1672 – Jean Donneau de Visé vydal první číslo módního časopisu Mercure Galant

Le Mercure Galant byl prvním magazínem, který se soustředil převážně na módu. První vydání vzniklo před více než 300 lety a ovlivnilo nejen tehdejší oblékání, ale i historii žurnalistiky.

Město Paříž bylo vždy metropolí přehlídek, návrhářů a převážně módy. Nebylo tomu jinak ani v historii, kdy byly módní časopisy a butiky propagující oblečení změnou pro tehdejší společnost. Krejčí tak mohli rychleji a jednodušeji reagovat na trendy, o které měly mladé dámy zájem.

Název Le Mercure Galant byl inspirovaný podle antického boha Merkura, posla bohů. Velkou podobnost jména magazínu mají i první francouzské noviny Mercure Francois založené v roce 1611. Cílem magazínu bylo informovat společnost o životě šlechty a intelektuálů. Pokud se něčí jméno objevilo v Le Mercure Galant byla to pocta, pokud o něm však napsali něco negativního byla to potupa.

Časopis hrál důležitou roli v šíření novinek z oblasti módy, luxusního zboží, etiky a dvorního života krále Louise XIV. Královské rodině a jejich oblékání byla právě věnována největší část časopisu. Mezi zbylý obsah patřili zprávy z výroby oblečení a tvoření modelů, lidé tak mohli poznat i zákulisí módního odvětví. Jean Donneau proto psal své texty jednoduchým konverzačním stylem, což mu umožňovalo vysvětlení módy každému. Uvnitř časopisu však mohli lidé najít i recenze na divadelní představení a umění, básně, bulvární zprávy nebo anekdoty. Bylo zde i mnoho reklam na krejčovské salóny, aby je mohli občané poté jednoduše najít a jejich služby využít.

Tisk tohoto magazínu bylo v roce 1674 pozastaveno, o tři roky později se však vrátil, a to pod novým jménem, Nouveau Mercure Galant. Tentokrát už ale obsahoval i kresby návrhů, které jej udělaly atraktivnějším.

Přidat komentář