19. leden 1926 – první vysílání rádia WIOD

Americká rozhlasová stanice WIOD před 93 lety poprvé spustila své rozhlasové vysílání. Takzvané talk rádio pokrývá jižní Floridu. V relacích fungoval například Larry King nebo Neil Rogers.

Experimentální vysílání americké rozhlasové stanice WIOD proběhlo už na jaře roku 1925. Oficiálně stanice začala vysílat 19. ledna 1926. Jejich studia i vysílače jsou na Floridě. Zakladatelem je Carl Graham Fisher, který vymyslel název. WIOD je zkratka pro „wonderful isle of dreams“, v překladu úžasný ostrov snů.

Stanici WIOD vlastní iHeartMedia, americká masmediální korporace. Vysílání je formátováno jako talk radio. Mezi hlavní témata patří aktuální problémy. Mluvené slovo převládá nad hudbou a jinými výstupy. WIOD je sedmá nejstarší stanice na Floridě.

Vysílání WIOD začala rušit stanice na Kubě v červnu roku 1981. Rádio získalo od Federální komunikační komise Spojených států amerických povolení ke zvýšení intenzity rádiového vysílání na deset tisíc wattů za den. Český rozhlas Plus pro porovnání funguje na intenzitě sto wattů. O 36 let později se rádio přesunulo k novému vysílači, který je schopen vysílat s pětkrát větší intenzitou.

Rádio spjaté se sportem

Rozhlasová stanice WIOD je známá pro svou informovanost o hurikánech. Obzvláště o hurikánech Andrew, Katrina a Wilma. Spolupracuje s Fox News Radio, AccuWeather, od kterých mají informace o počasí a s WTVJ-TV, televizní stanicí na Floridě.

Rádio bylo vlajkovou lodí několika sportovních týmů. Od roku 1966 WIOD na 35 let podporovalo tým amerického fotbalu Miami Dolphins. Byla to nejdelší spolupráce mezi sportovním týmem a rádiem jako vlajkovou lodí v Miami. V ledním hokeji zastupovalo rádio tým Florida Panthers v letech 1993 až 2002. Od roku 1996 do roku 2008 WIOD spolupracovalo s basketbalovým týmem Miami Heat, který v roce 2006 vyhrál NBA, když porazili Dallas Mavericks.

Pro své nouzové vysílání si stanici WIOD vybrala Broward County Commission. Komise zajišťuje oddělení legislativních a administrativních funkcí vlády. Devíti členná rada krajských komisařů je legislativní a politické odvětví okresní správy.

Mezi současné redaktory rádiové stanice patří Rush Limbaugh, Sean Hannity, Glenn Beck nebo Ryan Gorman. V minulosti se na vysílání podílel například Larry King, Neil Rogers, Ed Berliner a Hank Goldberg.

Přidat komentář