Novinář v popkultuře: Superman

Když se řekne Superman, jméno Lois Lane následuje hned za ním. Aby taky ne. Lois, nejdříve Supermanova kolegyně v redakci Daily Planet, a poté i jeho manželka, je jednou z nejoblíbenějších ženských postav, které kdy pod taktovkou DC Comics vznikla.  A je také jednou z nejlepších investigativních novinářek v celé komiksové historii.

Jako taková se postava Lane poprvé objevila v příbězích o Supermanovi v roce 1938 a okamžitě si získala velikou oblibu. Má totiž všechno, co by správná novinářka měla mít – je chytrá, odhodlaná, nezávislá, vždy si poradí, a její vůle se zdá být jako z oceli. Navíc i přes svůj mladý věk platí v redakci Daily Planet za absolutní špičku, idol, ke kterému všichni vzhlíží.

To vše ale pomine, jakmile na scénu přijde nová krev – Clark Kent. Tento ambiciózní mladý novinář má totiž kupu talentu, a pozice Lane v čele je tak ohrožena. V té stejné době se ve městě navíc objeví záhadný Superman. Nezištný, ušlechtilý a nebývale silný hrdina mající však jednu vadu – skrývá svou identitu. Má tajemství, které nechce, aby kdokoliv odhalit, a to je něco na Lane. Okamžitě se rozhodně Supermanovu identitu zjistit a zároveň tak navždy rozhodnout o tom, kdo je nejlepším novinářem ve městě Metropolis.

Lane dává do případu vše a po nějaké době má podezření, že Supermanem je právě Kent, důkazy však chybí. Navíc každý její pokus o odhalení jeho identity jí sám Kent překazí. V případu Superman tedy nepřichází žádný zlom, za to novinářská rivalita se pomalu vytrácí a nahrazují ji city k Clarkovi. Postupem času spolu začnou randit a dál už to známe – vše končí svatbou. Teprve tehdy se Clark sám přizná, že je skutečně Superman.

Komiksy poté pokračovaly dál a dál, a jejich popularita přirozeně nenechala chladné televizní stanice a filmová studia. V roce 1990 světlo světa spatřil seriál Lois a Clark: Nová dobrodružství Supermana. Postavu Lane ztvárnila herečka Teri Hatcher, která jí představila jako tvrdou a vysoce ambiciózní ženu s krátkými černými vlasy. Naopak v další seriálové adaptaci, Smallville, se Lane postupem času z brunetky změní na blondýnku, a její charakter je jednou neohrožený a jednou křehký jako sklo. Nakonec, ve filmu Muž z Oceli a Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti je Lane zrzkou, která je častěji zachraňována Supermanem než sama sebou.

Přidat komentář