Snímky České televize slaví úspěch v zahraničí

festival houstonV americkém Houstonu bodují nejenom zahraniční filmy, ale i české. Oceněním z jednoho z nejstarších a největších amerických festivalů se může pyšnit také Česká televize. U porotců zvítězily v různých kategoriích hned tři její snímky.  

Čtyřicátý devátý mezinárodní festival filmu a videa Annual Worldfest probíhal v Houstonu od 8. do 17. dubna. „Krátký autorský snímek Karla Janáka Jirka a bílé myšky získal Children Gold Remi Award v kategorii filmů pro děti a rodinu,“ říká Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize. Pro krátký, asi patnáctiminutový příběh o nemotorném klukovi bez špetky štěstí to znamená páté zahraniční ocenění.

Druhým úspěšným snímkem je Fotograf Ireny Pavláskové inspirovaný životem známého českého fotografa Jana Saudka. Režisérka za něj převzala Cable Gold Remi Award za hrané filmy. Hlavní, trochu výstřední roli v něm ztvárnil Karel Roden.

Životní osud jedné z českých fotografek skóroval i v kategorii dokumentárních filmů. Režisér Matěj Mináč se ve svých snímcích dlouhodobě věnuje siru Nicholasi Wintonovi, který během druhé světové války zachránil stovky židovských dětí. Tentokrát přibližuje příběh vlastní matky, česko-slovenské fotografky Zuzany Mináčové, která takové štěstí neměla. Za Očima fotografky získal Documentary Gold Remi Award.

„Annual WorldFest měl letos na programu přes 4500 filmů z 37 zemí. Ocenění, pojmenované po Fredericu Remingtonovi, texaském sochaři a malíři, uděluje v celkem deseti soutěžních kategoriích,“ vysvětluje Alžběta Plívová.

Přidat komentář