31. 12. 1955 – Začátek vysílání ostravského televizního studia

Ostrava 60 let
Plakát k výstavě při příležitosti 60. výročí zahájení vysílání z televizního studia v Ostravě. Zdroj: Česká televize

Přesně před 60 lety začalo vysílat televizní studio v Ostravě. Jedná se o nejstarší české (československé) regionální studio, které vzniklo jen dva roky po zahájení televizního vysílání v Československu. Došlo tak k rozšíření vysílacího území, protože to té doby televizi sledovali jen lidé v dosahu petřínského vysílače. 

„Dobrý večer, milí přátelé. Vítám vás k prvnímu zkušebnímu vysílání televisní stanice Ostrava. Ano, je to pravda, už i Ostrava má svou televisní stanici. A vy, milí přátelé, jste opravdovými televisními diváky. Trochu nezvyklé, že? Však si časem zvyknete,“ oslovila tehdejší diváky hlasatelka Eva Kunertová – Mudrová před šesti dekádami.

Počátky televizního vysílání v Československu Zdroj: Česká televize
Počátky televizního vysílání v Československu
Zdroj: Česká televize

První zprávy se vysílaly z hlasatelny umístěné přímo na hošťálkovickém vysílači. To se bohužel vyznačovalo stísněnými podmínkami a vedrem od přítomné techniky.

V době, kdy studio zahájilo své vysílání, bylo v Československu 32 119 majitelů televizních koncesí, z toho pouze 11 na území Slovenska.

O počátcích studia neexistuje žádný videozáznam, pro poznání prvních krůčků televize doporučujeme Jak to všechno začalo z cyklu Pozor vysíláme České televize.

Další materiály k tématu:

Pořady z dílny TS Ostrava

Historie TS Ostrava

Historie Česk(oslovensk)é televize

Přidat komentář