17. dubna 1979 – úmrtí Bohumila Bílka

Před 41 lety zemřel známý český přírodovědec a novinář Bohumil Bílek. 

Bohumil Bílek se narodil 17. října 1914 ve Vídni. Domovem mu však po celý jeho život byla Praha. Jako novinář prošel hned několika periodiky. Začátky jeho novinářské kariéry se pojí s Karlem Čapkem, od kterého se jako mladičký elév mnohé naučil. Působil v Lidových novinách a psal také pro Kulturní tvorbu. Jeho parketou byla především věda, o které dokázal psát nejen srozumitelným, ale také i zajímavým způsobem.

V krutých chvílích utekl před nacisty do Anglie, kde začal sloužit v sanitních oddílech Československé armády. Na novinařinu však ani v zahraničí nezanevřel. Zároveň totiž zastával funkci zpravodaje českého vysílání BBC, a to v rámci slavného Volá Londýn. V Anglii dokonce v roce 1945 vydal knihu s názvem Spojenci za války. 

Po konci války se Bohumil Bílek vrátil do Prahy. Návrat pro něj ale jednoduchý nebyl, jelikož nikdo z jeho blízkých nepřežil. Zůstal sám. Veškerou svou energii tak začal soustředit na práci. Byl parlamentním zpravodajem pro českou sociálně demokratickou tiskovinu Právo lidu. Dále psal pro hospodářskou rubriku Peroutkovy Doby. Vedle novinařiny se angažoval i v politice. Byl poradcem ministryně Jankovcové. 

Na počátku 60. let se stal výkonným redaktorem časopisu Vesmír. Pracoval v něm pět let. Spolupracoval zde i s Miroslavem Holubem, jedním z nejznámějších českých básníků. Nebyla to ale jeho jediná práce. Zároveň totiž stále přispíval do týdeníku Doba či do Lidové demokracie. 

Nakonec pracoval v teplárně holešovické elektrárny. Jiné pracovní zkušenosti už ale přidat nestihl. Zemřel 17. dubna 1979 ve městě, kde strávil většinu svého života, tedy v Praze. 

Přidat komentář