Novinář v popkultuře: Gulliverovy cesty

Dobrodružný snímek z roku 2010 vznikl na základě oblíbené knižní předlohy Jonathana Swifta. Moderní pojetí tohoto příběhu vypráví o jednom obyčejném klukovi z podatelny, který sní o tom, že se jednoho dne vyhrabe ze všech těch dopisů a dostane se až do redakce newyorských novin, ve kterých do té doby jen doručuje poštu a pro všechny zaměstnance je v podstatě neviditelný.

„Neexistují malé úkoly, jen malí lidé,“ prohlásí Lemuel Gulliver (Jack Black) již jako hotový novinář. Než se jím ale stane, předchází tomu spousta pádů a bitev.

Tento „ztracený případ“ z Manhattanu, který je pět let zamilovaný do jedné a té samé redaktorky – Darcy Silvermanové (Amanda Peet) a prozatím se pokusil jen o jediný krok, a to návštěvu její kanceláře, i když pro ni zrovna nemá poštu, se jeden den dostane k nabídce napsání článku o Bermudském trojúhelníku. I přesto že jeho schopnosti pisatele jsou poměrně chabé a své ukázkové články okopíruje z všemožně posbíraných novin a časopisů, podaří se mu nakonec Darcy přemluvit a vyrazí na cestu.

Prvním zádrhelem je hned na startu loď, kterou má ke své cestě k dispozici, a kterou Gulliver viděl nejblíže ve filmu. Nějakým způsobem se mu ale podaří vyplout a doplaví se až do středu Bermudského trojúhelníku, kde teprve začíná to pravé dobrodružství.

Jeho první, nedobrovolnou, zastávkou je Liliputánie, země, ve které jsou všichni obyvatelé tak malí, že by se Gulliverovi vlezli do kapsy. Tam na hlavního hrdinu čekají velká dobrodružství. Ať už je to záchrana princezny, obrana království či prozření a sebepoznání. Liliputáni ho nakonec vyženou na nedaleký ostrov, kde objeví další království, tentokrát plné lidí, které by běžný člověk nazval obry. Tam nějaký čas pobývá jako živá panenka dcery jedné z obyvatel, ale nakonec se mu daří uniknout a za pomoci Liliputánu se dostat zpět do rodné Ameriky.

Všechny své zážitky si pečlivě zaznamenává a po návratu domů začne pracovat jako novinář po boku své „princezny Darcy“, jak ji sám nazývá.

Postavu Gullivera můžeme vnímat s jistou nadsázkou, ale autor se také snaží poukázat na stereotypnost běžného života, ve kterém se člověk může lehce ztratit a zakrnět. Ať už chcete být novinářem či hercem, je nutné se nebát a něco pro to udělat, stejně jako hlavní hrdina tohoto vyprávění.

Přidat komentář