Paul Salopek a jeho cesta za pomalou žurnalistikou

Před pěti lety se novinář, dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny a spolupracovník časopisu National Geographic rozhodl vydat po stopách předků z doby kamenné, aby svými příběhy rozšířil povědomí o novém trendu – pomalé žurnalistice. Jak vypadá práce Paula Salopka a co je to právě pomalá žurnalistika se můžete dočíst níže v článku.

V lednu 2013 odstartoval Američan Paul Salopek ve spolupráci s National Geographic svůj několik let trvající projekt „Pouť z ráje“ (Out of Eden Walk), kdy se pěšky vydal z kolébky lidstva, etiopského Herto Bouri, po stopách, kudy kdysi kráčeli naši dávní předchůdci. Jeho cílem je postupně projít trasu dlouhou 21 000 mil (zhruba 33 796 km) – z Afriky přes stepi Střední Asie do Číny, odtud přes oceán na Sibiř a Aljašku, a nakonec přes americký kontinent do Patagonie. Tato odvážná odysea má trvat deset let a Salopek během ní hodlá odkrývat důležité příběhy naší doby, od klimatických změn po technologické inovace, od masové migrace po kulturní přežití. Jeho videa, reportáže a fotografie mají vytvořit databázi lidských příběhů napříč světem, které zřídkakdy zaplní televizní obrazovky nebo titulní stránky, ale přesto pomáhají utvářet novodobou historii.

Pouť z ráje ale není jen o cestování. „Smyslem projektu je především zpřetrhat zažité konvence mediálního průmyslu, jít naprosto opačným směrem, než je rychlé a mělké zpravodajství,“ vysvětlil Salopek v rozhovoru pro portál VICE během zastávky v Indii. Společně s National Geographic věří v kouzlo pomalé žurnalistiky. Účelem tohoto nového trendu je revidovat události a příběhy, kolem kterých už utichl mediální zájem, a znovu zhodnotit fakta nezaujatou optikou. Čtenáři tak mají šanci lépe porozumět událostem a vnímat je v širším kontextu.

Nicméně Paul Salopek není jediným významným propagátorem pomalého zpravodajství. Například ve Velké Británii vychází od roku 2011 tištěný čtvrtletník Delayed Gratification, který přináší zpětný náhled na kauzy z uplynulých tří měsíců. Oproti dnešnímu klasickému pojetí žurnalistky a její snahy předat nové zprávy co nejrychleji, často na úkor kvality, se redaktoři Delayed Gratification pokouší vytvářet kompletní přehled faktů a zasazovat je do hlubších souvislostí. Podobnou platformu mají i u našich německých sousedů – server Piqd.de. Ovšem na rozdíl od Britů, tento start-up nevydává žádné nové články, ale jen hromadí kvalitní obsah od stovek odborníků z mediální, vědecké nebo politické sféry.

Aktuálně se Paul Salopek nachází v Indii, poblíž Džajpuru, hlavního města Rádžastánu. Za sebou má již téměř šest let putování, během kterého publikoval přes dvě stovky příběhů. Ty je možné sledovat na oficiálních webových stránkách, ale i Facebooku, Instagramu nebo Twiterru pod heslem Out of Eden Walk. Máte tak možnost se podívat na cestu trvající 2020 dní, prozatím prochozených 9 334 kilometrů a přečíst si 5 kapitol plných příběhů.

Přidat komentář