Hledání příštího šéfa České televize je u konce. Post obhájil Petr Dvořák

Na dalších šest let je rozhodnuto o budoucnosti české veřejnoprávní televize. Petr Dvořák ve druhém kole získal všech 15 hlasů a stal se tak podruhé za sebou generálním ředitelem České televize (ČT).

Dosavadní generální ředitel Petr Dvořák šel do druhého kola z pozice favorita – v tom prvním z 12. dubna získal celých 15 hlasů. O nejvyšší post v ČT se ucházeli ještě další čtyři kandidáti – bývalý ředitel Primy Martin Konrád, bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, bývalý zahraniční zpravodaj ČT Jiří František Potužník a finanční manažer Petr Vinklář.

Během tříhodinového, letos v pořadí již devátého, zasedání Rady České televize prezentovalo své vize všech pět kandidátů. Jiří Potužník předstoupil před Radu s cílem hledat další zdroje financování veřejnoprávní televize vedle koncesionářských poplatků. Karel Novák představil svou myšlenku sloučení České televize a Českého rozhlasu. Martin Konrád si dal za cíl odklonit Českou televizi od její komercionalizace a vrátit ji k vyrovnanému hospodářství. K novému směru ve financování televize chtěl po svém zvolení přejít Petr Vinklář.

Současný generální ředitel Petr Dvořák chtěl před Radou navázat na své současné vedení televize a také se více zaměřit na nová média. Pro další funkční období slíbil České televizi finanční i provozní stabilitu, která se mu dařila i v jeho prvním období. Dále se zmínil i o založení takzvané divácké rady nebo postu ombudsmana České televize.

Dvořák získal ve druhém kole dnešního hlasování všech 15 hlasů. Porazil tak Martina Konráda, který s ním se šesti hlasy postoupil do druhého kola hlasování. Současnému řediteli již v prvním kole věřilo 14 členů rady. Dvořák nastoupí do své staronové funkce v říjnu letošního roku hned poté, co mu 30. září vyprší toto šestileté období.

Přidat komentář